Ordu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

ORDU, AL-WAEI AL İSLAMI DERGISI'NDE TANITILDI (24.01.2016)

Kuveyt’in en büyük dergilerinden olan aylık Al-Waei–Al İslami dergisi Ordu’ya geniş yer verdi.
 
Yazar, Ala Abdul Fettah’ın kaleme aldığı Ordu ile ilgili bölümlere dergide geniş yer verilirken, derginin ön kapağında, “Ordu, Oksijen Şehri”  başlığıyla birlikte Ordu’nun en güzel  resmi  yer alıyor.
Ordu’nun büyüleyici güzelliklerinin  fotoğraflarla yansıtıldığı dergide, 4 sayfalık bir makale de yer alıyor.

“Türkiye’nin Kuzeyinde Oksijen Şehri Ordu’da”, “Burası Ordu. Karadeniz’in İncisi” başlıklarıyla yer verdiği yazıda,  Yazar Ala Abdul Fettah Ordu’yu bakın nasıl anlatıyor:

“Renkli evleriyle yeşil dağın sırtında yatar. Kendisini seyredenleri berrak Karadeniz’e çeker. Her yerde cami vardır. Hatta dağların tepelerinde bile. İşte orası Ordu’dur. Fındığın başkenti. Avrupa düzeyindeki modern hayat standardına rağmen ibadet hayatına bağlılık şaşırtıcıdır. Her yerde ezan sesini işitirsin.  Şelalelerine uğramadan Ordu’dan ayrılmak mümkün değil. Özellikle Çiseli, Kadıncık şelalesi. Doğru. Yükseklere ve yaylalara çıkmak en bir saati almaktadır. Fakat yükseklerdeki manzarayı izlemeye değiyor. Yükseklere tırmanırken yöre sakinlerinin geçim kaynağının arıcılık ve fındık üretimine dayandığını yol kenarlarındaki arı kovanlarından ve fındık bahçelerinden anlaşılmaktadır.  Çevresi yeşil ağaçlarla çevrili Ulugöl’e gittik. Burada fotoğraf çektik ve video çekimleri yaptık. Ulugöl’ün derinliği 75 m’dir. Dağ yolları dar ve engebeli olmasına rağmen hiçbir aracın korna sesini duymadık. Türkiye dünyada fındık üretiminin %70’ini gerçekleştirmektedir. Yıllık 600 bin tonu geçmektedir. Türkiye’deki fındık üretimindeki en büyük Ordu iline aittir. Fındık hasadı Ağustos ayında başlamaktadır. Gezi fındık hasat mevsiminden sonra yapıldığından organizatörler fındığın kavrulduğu aşamaya kadarki fındık işleme tesislerine ve kalp dostu fındığı hammadde olarak kullanarak çikolata üretimi yapan fabrikaya gezi düzenlediler. Fındık hasat edilip fabrikalara götürüldükten sonra fındık kırma tesislerinde kırım işlemi birtakım aşamalardan geçerek gerçekleşir. Burada tesisin sahibi bizlere geçen aşamaları  ayrıntılarıyla anlattı. Fındık kanın pıhtılaşmasını ve damar tıkanıklığını engelleyen Omega 3 kaynağıdır.  Ordu’daki en büyük çikolata fabrikası olan Sagra tesislerini görme fırsatımız da oldu. Burada çikolata üretimi ile ilgili bilgiler aldık. Ünye’de taş ve ahşaptan yapılmış 150 yıllık tarihi müze evi ziyaret ettik. Bu ev 150 yıl önceki eski Osmanlı ev hayatının bir göstergesi olarak turistlerin ziyaretine açıktır.”
 
Yazar, Ala Abdul Fettah, yazının son bölümünü ise şu sözlerle tamamlıyor: ”Bu özel şehirdeki kısa ve hızlı gezi, güzel tabiatıyla temiz havayı, kalp huzuruyla şahane ilerleme ve gelişmeyi birleştiren şehir olması hasebiyle zihinde güzel bir iz bırakmıştır. Kişiliğe saygı ve başkalarına karşı hoşgörülü hareket etme Ordu halkının ayrılmaz iki özelliğidir.  Birçok Arap ülkesinden davet edilen gazetecilere  gelişen ve turistik şehir olan Ordu’nun tanıtımı için düzenlenen programda Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu ise  şöyle dedi: “Burası Ordu. Avrupa’nın bilinen güzelliği Ordu’da toplanmıştır. Aynı zamanda kendini ülkende, ailenle birlikte, kendi evinde hissediyorsun. Burada doğuyla batının özelliklerini bir arada bulabilirsin. Avrupa’ya seyahatinde harcadığın miktarı burada harcamazsın.”

manset.jpg

002.jpg

003.jpg

001.jpg
Haber Kaynağı: Ordu Valiliği