Ordu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

ÇAMAŞ CEVAT BEY KONAĞI RESTORE EDİLECEK (03.11.2016)

Çamaş ilçesine bağlı Edirli Mahallesi sınırları içinde yer alan ve Ordu’nun en büyük konaklarından birisi olan tarihi Cevat Bey Konağı, Ordu turizmine kazandırılıyor.

Cevat Bey Konağı’nın hissedarlarından birisi olan ve Bafra Belediye Başkan Yardımcısı olarak görev yapan Hüseyin Çamaş, Çamaş Kaymakamı Hacı Hasan Gökpınar ve Çamaş Belediye Başkanı Alahitdin Giden, Vali İrfan Balkanlıoğlu’nu ziyaret ederek, Cevat Bey Konağı’nın turizme kazandırılması için yürütülen çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

Cevat Bey Konağı’nın, Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilmesi için mülk sahipleri ile anlaşmaya varıldığını belirten Hüseyin Çamaş, “Çamaş ilçesindeki tarihi Cevat Bey Konağı’nın hissedarlarından biriyim. Bu konağımız biz Bafra’da olduğumuz, diğer varislerde değişik yerlerde yaşadığından dolayı uzun zamandan beri atıl vaziyette kalıyordu. Ordu Büyükşehir Belediye Başkanımızla görüştük. Çamaş Kaymakamımız, Çamaş Belediye Başkanımız hep beraber bu konağın yaşamasıyla ilgili zaman zaman görüş alışverişlerinde bulunduk. Neticesinde Ordu Büyükşehir Belediyemiz bu konağın tadilatını yapmayı kendileri de uygun gördü. Biz de Çamaş ailesi olarak kendilerine desteklerinden dolayı ailemiz adına teşekkür ediyoruz. İnşallah ilerleyen zamanlarda da çocuklarımızda bu konağı gelir görür. Çamaş turizmine, Ordu turizmine inşallah orayı da kazandırmış oluruz. Ben tekrar verdikleri destekten dolayı ayrıca Ordu Valimize, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanımıza, Çamaş Kaymakamımıza, Çamaş Belediye Başkanımıza tekrar tekrar teşekkür ediyorum. İnşallah aslına uygun restore edildiği zaman gerçek değeri de ortaya çıkacak” dedi.

Cevat Bey Konağı’nın, Ordu’nu tarihi ve kültürel bir değeri olduğunu ve restore edilerek turizme kazandırılacak olmasından dolayı da çok mutlu olduğunu ifade eden Vali İrfan Balkanlıoğlu, “Hüseyin Çamaş bey arkadaşımız soyadının da anlaşıldığı gibi Çamaş ilçemizden. Tabi senelerce önce dedesi, babası Bafra’ya göç etmiş. Bafra’nın eşrafından olmuşlar artık. Çamaş’ta Cevat Bey konağı diye de tarihi mirasımız ve mimarimiz binaları var. Büyükşehir Belediyesi talip oldu sağolsun yardımcı oldular. Büyükşehir Belediyemiz konağı restore ederek turizmin hizmetine açacak. Hem pansiyon gibi ya da butik otel gibi, hem de özgün yemeklerin sunulduğu restoran niyetleri olduğunu biliyoruz. Burası restore edildiğinde özgün haliyle restore edilirse biz de turizmi ve ilimizi tanıtma çabasındayız malum turistleri götürebileceğimiz veyahut yol güzergâhında yemek yedireceğimiz yerine göre de konaklatacağımız güzel bir eser kazanmış olacağız. Kendilerine teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Cevat Bey Konağı

Çamaş ilçesi Edirli Mahallesi’nde bulunan Cevat Bey Konağı, 1909 yılında ilçenin tanınmış ailelerinden olan Çamaş ailesine mensup Osman Ağa tarafından yaptırılmış. Yapımında taş ve kestane ağacı kullanılan konağın 18 odası var. Avlusunda bir aşevi, bir de fırın bulunan konak, Samsun Kültür Varlıklarını Koruma Kurulunun 20/01/2012 tarih ve 223 sayılı kararı ile tescil edilerek koruma altına alınmış.

 
vali balkanlioglu.jpg

çamaş cevat bey konagi-ordu.jpg