Ordu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

ASIRLIK AHŞAP CAMİLER KORUMA ALTINDA (23.08.2016)

Vali İrfan Balkanlıoğlu, Ordu’da tamamen ahşap kullanılarak imal edilen tarihi camilerin restore edilerek koruma altına alındığını söyledi.
 
Restorasyon çalışmalarının Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütüldüğünü belirten Vali İrfan Balkanlıoğlu, “Orta Asya ve Anadolu Türk mimarisinde geleneksel olarak görülen ve metal çivi kullanılmadan yapılan, ustalığına kündekari denilen yöremizde de çantı tekniği olarak bilinen, tamamen ahşap kullanılarak imal edilen camilerden, ilimiz genelinde çok sayıda tarihi özelliğe sahip camiler bulunmaktadır” dedi.
 
Tamamen ahşap kullanılarak yapılan tarihi camilerin başında İkizce ilçesindeki tarihi Laleli Camii’nin geldiğini belirten Vali Balkanlıoğlu, “Tarihi ahşap camilerimizin başında İkizce ilçemizde bulunan ve üzerinde bulunan lale motifinden adını alan Laleli Camii bir diğer adıyla da hiç çivi kullanılmadan yapıldığı için Çivisiz Camii olarak adlandırılan camimiz gelmektedir. Türkiye'nin en eski ahşap camilerinden biri olan ve 500 yıllık bir geçmişe sahip olan Laleli Camisi, Ordu Valiliği'nin girişimleri sonucu, Samsun Vakıflar Bölge Müdürlüğünce aslına uygun olarak restore edildi. Camide tavan, çatı ve bahçe bölümleri yeniden düzenlendi. Ülkemizde bu tür camilerin eşine çok az rastlanmakta. Daha önce ciddi bir restorasyon görmeyen bu camimiz aslına uygun bir şekilde yeniden onarıldı. Caminin büyük bir bölümünü oluşturan ahşap kısımlar ve kapısı 500 yıl önceki orijinal haliyle aynen durmakta. Çalışmalar esnasında hiçbir tahta yerinden oynatılmadı. Aslında olduğu gibi camiye tek bir çivi dahi çakılmadı. Yine Perşembe ilçemize bağlı Kutluca mahallesindeki 200 yıllık ahşap camide Valiliğimizin girişimleri sonucu Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restore edilerek, ibadete açıldı. Biz, asırlık bu tarihi esere sahip çıkabildiğimiz için çok mutluyuz” diye konuştu.
 
Restorasyon çalışmaları tamamlanan ve ibadete açılan İkizce Laleli Camii ile Perşembe Kutluca Cami’nin haricinde Ordu genelinde çok sayıda tamamen ahşaptan ve çivi kullanılmadan yapılan çok sayıda tarihi özelliğe sahip cami bulunduğunu ifade eden Vali Balkanlıoğlu, “Çaybaşı ilçesinde Yeni Cuma, Çayır, Kargalı, Eski Asak, Fatsa ilçesinde Aşağıyava, Kumru ilçesinde Esenyurt, Perşembe ilçesinde Soğukpınar Hatipli, Ünye ilçesinde Tekkiraz Kabadirek, Akkuş ilçesinde Çaldere, Akpınar, Karaçal, Ambargürgen, Ormancık-Erikbelen, Çökek Camileri tamamen ahşaptan ve çivi kullanılmadan yapılan camilerden bazılarıdır. Kültür mirası olan bu camilerimiz, ilgili kurumlarca koruma altına alınmak suretiyle yaşatılacak ve geleceğe taşınacaktır” şeklinde konuştu.
 
Vali Balkanlıoğlu, Ordu genelindeki tarihi ahşap camilerin tespit edilmesi, camilerin son hallerinin fotoğraflanarak mimari ve teknik özelliklerinin kayıt altına alınması için Ordu Büyükşehir Belediyesi ile Ordu Üniversitesi ortaklaşa bir çalışma yürüttüğünü de sözlerine ekledi.