Ordu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

2016 YILI 3. İL KOORDİNASYON TOPLANTISI YAPILDI (18.07.2016)

Sektörel gelişmeler ile yatırımları değerlendirmek, sorunları ve çözüm önerilerini ele almak, bu hususlarda kurumlar arası işbirliği ve koordinasyonu sağlamak amacıyla yapılan İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı, Valimiz Sayın İrfan Balkanlıoğlu başkanlığında yapıldı.

 

Valilik Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı'na, Valimiz Sayın İrfan Balkanlıoğlu, Vali Yardımcısı Halil Karbuz, ilçe kaymakamları, ilçe belediye başkanları ve yatırımcı kuruluşların bölge ve il müdürleri katıldı.

 

2016 yılında Ordu il genelinde yürütülen projeler ve yatırımların son durumları hakkında bilgi veren Valimiz Sayın İrfan Balkanlıoğlu, “2016 yılı sonu itibariyle ilimizdeki kamu yatırımlarının proje sayısı 339’dur. Toplam proje bedeli yaklaşık 3 Milyar 835 Milyon TL olup, önceki yıllar harcaması 1 Milyar 260 Milyon TL, yılı ödeneği 972 milyon TL ve  yıl içi harcaması 306,5 Milyon TL’dir.  Buna göre yatırımlarda  projelerin toplam bedeline göre % 40,85 nakdi gerçekleşme sağlanmıştır. İlimizde yürütülen 339 adet kamu yatırım projesinden 221 adedi devam eden projeler iken,14 adedi etüt,17 adedi proje, 38  adedi ihale ve 2 adedi sözleşme aşamasındadır. Çeşitli sebeplerle henüz başlanamayan 17 adet proje bulunmaktadır. 30 adet projede ise % 100 fiziki gerçekleşme sağlanarak yatırımlar tamamlanmıştır. İlimizde yatırımlar ağırlıklı olarak; ulaştırma, eğitim, tarım, konut, sağlık, kültür ve turizm, enerji ve diğer kamu hizmetleri sektörlerinde yoğunlaşmaktadır” diye konuştu.

 

Valimiz Sayın İrfan Balkanlıoğlu, “Bölge müdürlerimizin burada çeşitli yatırımları var. Halkın genelini ilgilendiren ve devletin büyük yatırımlarını ne zaman bitecek diye  herkes merak ediyor. Tam tarihinde biten işler nadir oluyor.Çeşitli nedenlerden dolayı zamanında tamamlanması gereken işler geç bir tarihe kalabiliyor. Yatırımların gecikmesi bazen kurumların koordinasyonsuzluğundan da kaynaklanabiliyor. Son dönemde  artık  yatırımlar gecikmiyor, zamanında tamamlanabiliyor” diye konuştu.

 

Valimiz Sayın İrfan Balkanlıoğlu, “Kuruluşların birbirleriyle koordinasyon halinde olması, yapılan yaptırımların zamanında yaptırılması ve halkın bundan istifade etmesi açısından çok önemlidir.  İşin sıkı tutulması iyi koordine edilmesi yaptırımların tam zamanında bitirilmesi, iyi takip edilmesi bir vatandaşlık ve insanlık görevidir” diyerek, bazı tavsiyelerde bulundu.

Yatırımların sektör bazındaki dağılımları ise şöyle:

 

Ulaştırma sektöründe; tamamlanan 5, devam eden 34, etüt ve proje aşamasında 2 ve çeşitli sebeplerle başlanamayan 1 proje olmak üzere toplamda 42 adet proje bulunmaktadır. Bu projelerin toplam bedeli 2 Milyar 182 Milyon TL olup, toplam 1 Milyar 223 Milyon TL harcama yapılarak % 56 oranında nakdi gerçekleşme sağlanmıştır.

 

Eğitim sektöründe; tamamlanan 8, devam eden 29, etüt, proje aşamasında 3 adet ve çeşitli sebepler ile başlanamayan 1 adet proje olmak üzere toplamda 41 adet proje bulunmaktadır. Bu projelerin toplam bedeli 350 Milyon TL’dir. Toplamda 152 Milyon TL harcama gerçekleştirilerek % 43,4 oranında nakdi gerçekleşme sağlanmıştır.

Tarım sektöründe;  tamamlanan 1, devam eden 35,  ihale aşamasında 23, proje aşamasında 2,  proje olmak üzere toplamda 61 adet proje bulunmaktadır. Projelerin toplam bedeli 198 Milyon TL olup, bugüne kadar 225 Milyon   harcanarak % 12,6 oranında nakdi gerçekleşme sağlanmıştır.

 

Sağlık sektöründe; devam eden 5, ihale aşamasında 6, proje aşamasında 3 ve çeşitli sebeplerle başlanamayan 3 adet olmak üzere toplamda 17  adet proje bulunmaktadır. Bu projelerin toplam bedeli 7 Milyon TL olup, 1,8 Milyon TL harcanarak % 25,7 nakdi gerçekleşme sağlanmıştır.

Turizm sektöründe; tamamlanan 5, devam eden 14, etüt, ihale  aşamasında 2,sözleşme aşamasında 2 ve proje aşamasında 3 adet proje olmak üzere toplamda 26 adet proje bulunmaktadır. Toplam proje bedeli 60,5 Milyon TL olan bu yatırımlarımıza bugüne kadar 28 Milyon TL harcanarak % 46,3 nakdi gerçekleşme sağlanmıştır.

 

Enerji sektöründe; tamamlanan 1,  devam eden 10, ihale aşamasında 1 adet proje olmak üzere toplamda 12 adet proje bulunmaktadır.  Projelerin toplam bedeli 113,6 Milyon TL olup, 2016 yılı  Haziran ayı sonu itibariyle  35,7  Milyon TL’si harcanarak % 31,4 oranında nakdi gerçekleşme sağlanmıştır.

 

Konut sektöründe; tamamlanan 2, devam eden 13,  ihale aşamasında 1,proje aşamasında 1 ve çeşitli sebeplerle başlanamayan 2 proje olmak üzere toplam 19 adet proje bulunmaktadır. Toplam proje bedeli 27,6 Milyon TL olan bu projelere toplamda 3,3 Milyon TL harcanarak  % 12  oranında nakdi gerçekleşme sağlanmıştır.

 

İmalat sektöründe; devam eden 1 ve etüt aşamasında 1 adet proje  olmak üzere 2 adet proje bulunmaktadır. Toplam bedeli 8,5 Milyon TL olan bu projeler için henüz harcama yapılmamıştır.

 

Diğer Kamu Hizmetleri sektöründe; tamamlanan 8, devam eden 79, ihale aşamasında 5,etüt aşamasında 11, proje aşamasında 5 ve çeşitli sebepler ile başlanamayan 9 adet proje olmak üzere toplam 117 adet proje bulunmaktadır. Toplam proje bedeli 882 Milyon TL olan bu projelere toplamda 98,3 Milyon TL harcanarak % 11,1oranında nakdi gerçekleşme sağlanmıştır.”

Toplantıda, kaymakamlar  ile  ilçe belediye başkanları, ilçelerinde yürütülen proje ve yatırımların son durumları hakkında bölge müdürlerinden detaylı bilgiler de aldı.

 

HABER TARİHİ VE KAYNAĞI: ORDU VALİLİĞİ,18.07.2016