Ordu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

NİSAN AYI İL KOORDİNASYON TOPLANTISI YAPILDI (12.04.2016)

Sektörel gelişmeler ile yatırımları değerlendirmek, sorunları ve çözüm önerilerini ele almak, bu hususlarda kurumlar arası işbirliği ve koordinasyonu sağlamak amacıyla yapılan İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı, Vali İrfan Balkanlıoğlu başkanlığında yapıldı.

Valilik Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı'na, Vali İrfan Balkanlıoğlu, Vali Yardımcısı Halil Karbuz, ilçe kaymakamları, ilçe belediye başkanları ve yatırımcı kuruluşların bölge ve il müdürleri katıldı.

2016 yılında Ordu il genelinde yürütülen projeler ve yatırımların son durumları hakkında bilgi veren Vali İrfan Balkanlıoğlu, “2016 yılı  Mart ayı sonu itibariyle ilimizdeki kamu yatırımlarının proje sayısı 337’dir. Toplam proje bedeli yaklaşık 4 Milyar 467 Milyon TL olup, önceki yıllar harcaması 2 Milyar 82 Milyon TL, yılı ödeneği 852 milyon TL ve dönem sonu harcaması 370 Milyon TL’dir. Buna göre yatırımlarda projelerin toplam bedeline göre % 54,88 nakdi gerçekleşme sağlanmıştır. İlimizde yürütülen 337 adet  kamu yatırım projesinden 167 adeti devam eden projeler iken, 14 adet etüt, 22 adedi  proje,20 adedi ihale ve 3 adedi sözleşme aşamasındadır. Çeşitli sebeplerle henüz başlanamayan 35 adet proje bulunmaktadır. 76  adet projede ise % 100 fiziki gerçekleşme sağlanarak yatırımlar tamamlanmıştır. İlimizde yatırımlar ağırlıklı olarak; ulaştırma, eğitim, tarım, konut, sağlık, kültür ve turizm, enerji ve diğer kamu hizmetleri sektörlerinde yoğunlaşmaktadır” diye konuştu.

2016 yılı Mart ayı sonu itibarıyla yatırımların sektör bazındaki dağılımları hakkında da bilgi veren Vali Balkanlıoğlu, şunları kaydetti:

“Ulaştırma sektöründe; tamamlanan 14, İhale aşamasında 1,  etüt ve proje aşamasında 2,  devam eden 25 adet ve çeşitli sebeplerle başlanamayan 2 proje olmak üzere toplamda 44 adet proje bulunmaktadır. Bu projelerin toplam bedeli 2 Milyar 939 Milyon TL olup, toplam 1 Milyar 981 Milyon TL harcama yapılarak % 67,41 oranında nakdi gerçekleşme sağlanmıştır.

Eğitim sektöründe; tamamlanan 10, devam eden 22, ihale aşamasında 1, proje  aşamasında 5 adet ve çeşitli sebepler ile başlanamayan 1 adet proje olmak üzere toplamda 39 adet proje bulunmaktadır. Bu projelerin toplam bedeli 263 Milyon TL’dir. Toplamda 131 Milyon TL harcama gerçekleştirilerek % 49,89 oranında nakdi gerçekleşme sağlanmıştır.

Tarım sektöründe;  tamamlanan 15, devam eden 18,  proje aşamasında 2 ve çeşitli sebepler ile başlanamayan 15  adet proje olmak üzere toplamda 52  adet proje bulunmaktadır. Projelerin toplam bedeli 166 Milyon TL olup, bugüne kadar 17 Milyon  harcanarak % 10,11 oranında nakdi gerçekleşme sağlanmıştır.

Sağlık sektöründe; tamamlan 3, devam eden 5, proje aşamasında 3, ihale aşamasında 6, çeşitli sebeplerle başlanamayan 3 adet olmak üzere toplamda 20 adet proje bulunmaktadır. Bu projelerin toplam bedeli 135 Milyon TL olup, 129 Milyon TL harcanarak % 95,62 nakdi gerçekleşme sağlanmıştır.

Turizm sektöründe; tamamlanan 9, devam eden 11, proje  aşamasında 3 ve çeşitli sebeplerle ile başlanamayan 1 adet proje olmak üzere toplamda 24 adet proje bulunmaktadır. Toplam proje bedeli 69 Milyon TL olan bu yatırımlarımıza bugüne kadar 45  Milyon TL harcanarak % 65 nakdi gerçekleşme sağlanmıştır.

Enerji sektöründe; tamamlanan 2, devam eden 8, ihale aşamasında 1, sözleşme aşamasında 1  ve başlanamayn 1 adet proje olmak üzere toplamda 13 adet proje bulunmaktadır.  Projelerin toplam bedeli 100 Milyon TL olup, 2016 yılı  Mart ayı sonu itibariyle 47 Milyon TL harcanarak % 47,87 oranında nakdi gerçekleşme sağlanmıştır.

 

Konut sektöründe; tamamlanan 2, devam eden 12,  proje aşamasında 2, ihale aşamasında 2  sözleşme aşamasında 1 proje olmak üzere toplam 19 adet proje bulunmaktadır. Toplam proje bedeli 23 Milyon TL olan bu projelere toplamda 2 Milyon 686 bin TL’si harcanarak  % 11,65oranında nakdi gerçekleşme sağlanmıştır.

İmalat sektöründe; etüt aşamasında 2 adet proje bulunmaktadır. Toplam proje bedeli 25 Milyon TL olup, bugüne kadar yaklaşık 2,5 Milyon TL harcanmış ve  % 9,92 oranında nakdi gerçekleşme sağlanmıştır.

Diğer Kamu Hizmetleri sektöründe; tamamlanan 21, devam eden 66, etüt, ihale, proje ve sözleşme aşamasında 25 ve çeşitli sebepler ile başlanamayan 12 adet proje olmak üzere toplam 124  proje bulunmaktadır. Toplam proje bedeli 747  Milyon TL olan bu projelere toplamda 96 Milyon TL harcanarak % 12,87 oranında nakdi gerçekleşme sağlanmıştır.”

Toplantıda, ilçe belediye başkanları, ilçelerinde yürütülen proje ve yatırımların son durumları hakkında bölge müdürlerinden detaylı bilgiler de aldı. 

Diyarbakır’ın Hani ilçesindeki terör eyleminde şehit düşen Giresunlu Jandarma Uzman Çavuş Burak Cantürk’ün şehit cenazesini karşılamak üzere Ordu-Giresun Havalimanında bulunduğundan dolayı toplantıya geç katılmak durumunda olduğunu belirten Vali İrfan Balkanlıoğlu, “Maalesef ülke gündemini teşkil etmeye devam eden terör hadisesi, Giresunlu kardeşimizi ailesinden koparılmasına, milletimizin acıya boğmasına neden oldu. Hain saldırı tankere patlayıcı koymak suretiyle Diyarbakır’ın Hani ilçesinde jandarma karakolunu patlatmışlar. Bu terör eyleminde Espiyeli bir kardeşimiz şehit oldu. Şehit kardeşimizin cenazesi havalimanına gelmişti onu karşıladık. Allah milletimize başka acılar yaşatmasın. Bir an öncede sona erdirsin. Bu terör olaylarını, birlik, beraberliğimizi ve bütünlüğümüzün sağlayacağımız bu sinerji sayesinde ve oluşan gücü istemeyen pek çok ülke arkasında olduğu gözüküyor. Ama buna rağmen biz kararlılığımızı dayanışmamızı gücümüzü muhafaza edersek inşallah bunlarında sonu gelecektir. Bize ne oldu da böyle birbirimize düştük, hakikaten düşünmemiz gerek. Yine birbirimizi kardeşçe kucaklamamız lazım. Son sığındığımız liman şu içerisinde bulunduğumuz şanlı bayrağımızın gölgesidir. Memleketimizin kıymetini bilmemiz gerekir. Her türlü düşünce farklılığı, etnik köken farklılığı olmaksızın birbirimize sarılmamız lazım. Bu gemi batarsa hepimiz boğuluruz” diye konuştu.

HABER TARİHİ VE KAYNAĞI: 15.04.2016, ORDU VALİLİĞİ