Ordu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

SAHİLDEN YAYLALARA TELEFERİK YOLCULUĞU (16.02.2016)

Karadeniz'in eşsiz güzelliklerine sahip yaylalarına teleferik ile çıkılacak. Vali İrfan Balkanlıoğlu, proje ile insanların sahilden yaylalara, muhteşem manzara eşliğinde rahat ve konforlu bir yolculuğun ardından ulaşabileceklerini söyledi.
 
Ordulular'ın yıllardır hayalini kurduğu projeler bir bir hayata geçiyor. 140 yıllık hayal olan 'Karadeniz Akdeniz Yolu'nun bitme aşamasına geldiği şehirde, 50 yıllık hayal, Ordu - Giresun Havalimanı'nın da denizin üzerine inşa edilmesinin ardından, yeni bir proje daha hayat buluyor. Sahilden yaylalara yaklaşık 30 kilometrelik hat üzerine yapılması planlanan teleferik sayesinde deniz ile yaylalar buluşmuş olacak. Türkiye'nin yapılamaz denilen yolları, tünelleri ve köprüleri yaptığını, Avrupa'nın deniz üzerine inşa edilen ilk ve tek havalimanı olma özelliği taşıyan Ordu - Giresun Havalimanı'nı tamamladığını hatırlatan Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Türkiye'nin artık bu güce ulaştığını kaydetti. Ordu'da turizmin gelişmesine büyük katkılar sağlaması planlanan proje hakkında bilgiler veren Vali Balkanlıoğlu;
 
"Teleferikle hem Ordu merkezden yaylalara çıkılacak, hem de hem de yaylalar arasında teleferikle ulaşım olacak. Dünyada örnekleri olan bu uygulama ülkemizde neden olmasın? Teleferik olduğu zaman havalimanından insanlarımız çok daha kısa, rahat ve konforlu bir yolculukla yaylalarımıza ulaşmış olacak. Dolayısıyla bu proje, Ordu’nun turizmine, kalkınmasına ve gelişmesine çok büyük oranda katkı sağlayacaktır. Buna ilişkin DOKAP (Doğu Karadeniz Projesi) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı bir çalışma başlattı. Başbakan Yardımcımız Sayın Numan Kurtulmuş’a da fizibilite yapılmasının gerekçeleri ve buna ilişkin rapor sunuldu. Fizibilite raporunu hazırlayacak olan teknik detay da arz edildi. Fizibilite raporu yapmak da aynı zamanda çok büyük bir mühendislik işidir. Fizibıl bulunduğu taktirde projelendirme ve yatırım programının yapılanması gerçekleşecektir. Bir zamanlar 15 km yol, onlarca tünel, yüzlerce km’lik tüneller ilk dile getirildiğinde; 'Kaynak nerede? Bunlar hayal'  denmişti. Ama şimdi 15 bin km’lik bölünmüş yol neredeyse 20 bin km’ye dayandı. Denizler artık boğaz köprüsü gibi köprüler ile aşılır oldu. Dolayısıyla, bu güzelliklere kısa yoldan ulaşılması için yaylalara neden teleferik yapılamasın? Türkiye ve milletimiz artık bu güce de ulaştı. İnşallah teleferik de buraya yapılacaktır" diye konuştu.
 
Teleferik Şehri "Ordu"
 
Yapılması planlanan teleferik projesi başta turizmciler olmak üzere yatırımcılarda da heyecan uyandırdı. Teleferik hattının mevsimsel olarak çalışmayacağını kaydeden yatırımcılar, Boztepe güzergahının ardından ikincisinin yaylaya yapılması halinde Ordu'nun teleferik seyahatinde dünyanın lider şehir olacağını kaydettiler. Yaz mevsiminde yayla turizminin yıldızının her geçen gün parladığını belirten yatırımcılar düşüncelerini; "Kayak Merkezinin olması Kış aylarında
ilgiyi son derece yüksek tutacaktır. İlkbahar ve Sonbahar aylarında onlarca şelale, kanyon, derin vadi ve nehirler üzerinden bu seyahat Karadeniz'in eşsiz florası ile vazgeçilmez bir aktivite olacaktır" şeklinde belirttiler.  
 
Yaklaşık 30 kilometrelik bir hat üzerine kurulması planlanan teleferik uygun bir vadi üzerinden Ordu'dan Çambaşı Yaylası'na ulaşacak. Ordu - Giresun Havalimanı'nı birleştirecek olan bu proje ile bölgeye gelen yerli ve yabancı turistler, teleferik sayesinde, Ordu'nun eşsiz manzarası eşliğinde 2 bin metre yüksekliğindeki yaylalara çıkmış olacak.