Ordu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

ORDU "SEYYAH-I FAKİR" PROGRAMI'NDA TANITILACAK (25.01.2016)

Ordu’nun turizm odaklı gelişmesi ve kalkınmasını sağlamak amacıyla Vali İrfan Balkanlıoğlu tarafından başlatılan tanıtım faaliyetleri kapsamında, Ordu bu defa “Seyyah-ı Fakir” programında tanıtılacak.

 

TGRT Belgesel TV’de, haftanın Salı günleri, 10.00 - 13.00 – 18.30 – 22.00 – 03.30 saatlerinde yayınlanan “Seyyah-ı Fakir” programının çekimleri Ordu’nun değişik yörelerinde yapıldı.

 

Raşit Ağzıkara’nın aktif ve mizahi sunumuyla, Anadolu'yu en ücra köşelerine kadar karış karış gezip, uğradığı duraklardan insan hikayeleri aktaran, şehirlerdeki gelenekleri, kültürleri, yemekleri, adetleri farklı bir üslupla ekrana taşıyan 'Seyyah-ı Fakir' programı için Ordu’nu değişik yörelerinde çekimler yapıldı. 

 

Program için, yörenin geçim kaynağı olan fındık, bal gibi ürünlerin yanında yöresel yemekler, el sanatları, yöresel kültür ve doğal güzelliklerin çekimlerimi gerçekleştirildi.

 

Şehrin yerel yöneticileri ile söyleşinin de yer alacağı programa Vali İrfan Balkanlıoğlu da konuk oldu. Vali İrfan Balkanlıoğlu ile söyleşi yapan program sunucusu Raşit Ağzıkara’nın, ‘Siz Türkiye’de değil, dünyada turizme ne kadar önem verildiğini ispat eden valilerimizden birisiniz. Ordu’yu gerçekten çok ileriye taşıdınız bu anlamda da. Biz kışın Ordu’ya geldik. Kışın da Ordu’yu yaşayalım istedik. Kışın Ordu’da neler görebiliriz?’ şeklindeki sorusu üzerine açıklamada bulunan Vali İrfan Balkanlıoğlu, “Ordu, çok güzel bir memleket. Biz abartmıyoruz, hatta eksik söylüyoruz. Ordu’nun her mevsimi güzel. Sonbahar belgeselimiz, internet medyasında 150 bin kez indirilmiş. Çünkü çektiğimiz yerler, görüntüler son derece güzel. Ordu’da kış denince Boztepe ve yukarda dağlar geliyor, yaylalar geliyor. Çambaşı yaylası, Perşembe yaylası şimdi orada bazı yerlerde 2 metreyi bulan kar var. Kayak tesisi yapılıyor bitmek üzere. Kayak tesisi yapılınca doyumsuz kayak zevki yaşanacak. Yolu da ihale edildi yolu da yapıldığından mükemmel bir kış turizmi imkânı olacak. Ayrıca orası yayla turizmi içinde geniş imkânlar sağlıyor. Türkiye’nin en fazla bal üreten ili Ordu’dur. Bu pek bilinmez fındığı bilinir de dünyada en fazla fındık üreten il Ordu Türkiye’de en fazla bal üreten yine Ordu. Türkiye’nin neresinde çiçek var Ordulu arıcılar oradadır. Bunlar Ordu’ya arıcılık konusunda, bal konusunda bir hayli mesafe aldırmış. Türkiye’nin en fazla bal üreten ili konumuna getirmiş. Bundan dolayı da bal ekonomisi de burada önemli. Burada fındığa dayalı bir ekonomi var. Geçen sene fındık yoktu herkes perişandı. Fındık varsa ve bolsa herkes iyi, yoksa herkes üzgün. Buna değişik alternatifler getirelim bir fark getirelim, Ordu’yu bu güzellikleriyle cümle aleme tanıtalım istedik. Önce biz yaşayıp görelim inanalım ki, inanmadığımız bir şeyi başkasına kabul ettirmemiz zor düşüncesiyle hareket ettik” dedi. 

 

Vali İrfan Balkanlıoğlu, sunucusu Raşit Ağzıkara’nın, ‘Sayın valim siz burada geçici bulunuyorsunuz böyle bir vatan sevdası, böyle bir millet sevdası görülmemiştir gerçekten. Ben sizi takdir ediyorum, izliyoruz, takip ediyoruz. Türkiye’nin bir çok noktasında valiler bu şekilde çalışıyorlar ama Ordu’yu biraz daha yukarılara çıkaran bir şeyler var. Yaz kış bahar sonbahar dinlemeden hizmetlere devam ediyorsunuz. Bu konuda neler söyleyeceksiniz?’ şeklindeki sorusuna karşılık yaptığı açıklamada ise şunları kaydetti:

 

“Arap ülkelerinden bir hayli gazeteciyi iki ayrı program dahilinde Ordu’ya getirdik. Karadeniz bölgesine Arap ülkelerinden, Körfez bölgelerinden çok sayıda turist geliyor. Ama Ordu bundan yeterince istifade edemiyor. Biz pastayı paylaşmadan, pastayı büyütelim istiyoruz. Bunun için değişik ülkelere, farklı bölgelere kadar gittik. Fas, Tunus, Cezayir, Mısır, Katar, Kuveyt, Suudi Arabistan başta olmak üzere çok sayıda Arap ülkelerinin televizyonlarında birkaç kez tanıtım görüntülerimiz ve haberlerimiz yayınlandı. Ordu-Giresun Havalimanı’nın hizmet girmesiyle birlikte Havaalanında yapılmasıyla oralardan seferlerde yapılabilecek. Turizmde bir patlama bekliyoruz. Şimdiden ucu gözüktü. İç ve dış turizm yüzde 40’ın üzerinde arttı. Otelciler memnun.  Yüzlerce Arap Ordu’dan gayrimenkul almış durumda. Şimdiden gayrimenkul satımı başladı hem de yatırımcılar geliyor Arap ülkelerinden. Gelen yatırımcılara elimizden geldiği kadar destek oluyoruz.  Her türlü ziyaretçi bizim için makbul ve muteber müşteri velinimetimizdir gözüyle bakıyoruz. Burada bizim kazanımımız, ‘bir vali geldi bizi tanıttı Allah razı olsun’ derlerse bizim için yeterli. Ordu için gizli ve saklı bir cennet denebilir. Ordu’ya gel huzur bul, iç ve dış arın öyle git desek yeri var. Her açıdan doğal güzellikleri asla bozulmamış dokusu ve doğası her taraf zümrüt ormanlar göz alabildiğine derin vadiler ırmaklar şelaleler. Ordu’da mavi bayraklı plaj 10-15 tane var. 4 tanesi kadınlar plajı kadınlarımız burada huzur bulsunlar diye bir seçenek. Perşembe ilçemiz sakin şehir seçilmiş. Sahili boyunca bütün koylar olduğu gibi duruyor. Milyonlarca yıldan beri oluşan koylar güzelliğiyle duruyor. Orman denizle kucaklaşmış. Derin koylara ağaçlar sarkmış zümrüt gibi orman masmavi deniz o koylarda kimi insanlar balık tutar kimisi denize girer. Ordu’nun bir özelliği de yılın her günü taze ve lezzetli balıklar yiyebilirsiniz. Türkiye’nin en güvenilir ilidir Ordu. Bu anlamda günün her saatinde yürüyen insanları görürüsün burada. İnsanlarımız güler yüzlü misafirperverdir. Ordu, Türkiye’nin hakikaten güzel yaşanabilir, gezilip görülebilecek, rahatlanacak bir şehridir.”

 Ordu Valiliği AB ve Dış İlişkiler Koordinasyon Merkezi Koordinatörü Ümit Şener‘in mihmandarlığında, program sunucusu Raşit Ağzıkara, kameramanlar Taha Hancı ve Osman Eken’den oluşan çekim ekibinin 3 gün boyunca Ordu’nun değişik yörelerinde gerçekleştirilen çekimlerin yer aldığı “Seyyah-ı Fakir” programı, önümüzdeki haftalarda TGRT Belgesel TV’de, Salı günü 10.00 - 13.00 – 18.30 – 22.00 – 03.30 saatlerinde ekranlarda olacak.

 

Haber Tarihi ve Kaynağı: 25.01.2016 Ordu Valiliği