Ordu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

İL KOORDİNASYON TOPLANTISI YAPILDI (19.01.2016)

Sektörel gelişmeler ile yatırımları değerlendirmek, sorunları ve çözüm önerilerini ele almak, bu hususlarda kurumlar arası işbirliği ve koordinasyonu sağlamak amacıyla yapılan İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı, Vali İrfan Balkanlıoğlu başkanlığında yapıldı.

 

Valilik Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı'na, Vali İrfan Balkanlıoğlu, Vali Yardımcısı Halil Karbuz, İl Emniyet Müdürü Caner Tayfur, ilçe kaymakamları, ilçe belediye başkanları ve yatırımcı kuruluşların bölge ve il müdürleri katıldı.

 

Toplantının açılışında bir konuşma yapan Vali İrfan Balkanlıoğlu, toplantının yapılış amacıyla ilgili bilgi vererek, “Yönetmelik gereği yılda 4 kez yapılan İl Koordinasyon Kurulu toplantıları, bölge müdürlerinin Ordu’ya gelerek, kurumlarının ilimizde yürüttükleri yatırım ve projelerle ilgili bizleri bilgilendirmiş oluyor. Bazen katılımcılar, bölge müdürleriyle ilgili istek, dilek ve şikayetlerini burada gündeme getirme fırsatı buluyorlar. Dolaysıyla yatırımlar, projeler karşılıklı koordine edilmiş oluyor” dedi.

 

2015 yılında Ordu il genelinde yürütülen projeler ve yatırımların son durumları hakkında bilgi veren Vali İrfan Balkanlıoğlu, “2015 yılı sonu itibariyle ilimizdeki kamu yatırımlarının proje sayısı 320’dir. Toplam proje bedeli yaklaşık 4 Milyar 163 Milyon TL olup, önceki yıllar harcaması 1 Milyar 231 Milyon TL, yılı ödeneği 998 milyon TL ve dönem sonu harcaması 927 Milyon TL’dir. Buna göre yatırımlarda % 51,86 nakdi gerçekleşme sağlanmıştır. 2015 yılı sonu itibariyle devam eden 143 adet proje bulunmakta olup 20 adet etüt, 23 adet ihale, 28 adet proje, 10 adet proje sözleşme aşamasındadır. Çeşitli sebeplerle henüz başlanamayan 27 adet proje bulunmaktadır. 69 adet projede ise % 100 fiziki gerçekleşme sağlanarak yatırımlar tamamlanmıştır. İlimizde yatırımlar ağırlıklı olarak; ulaştırma, eğitim, tarım, konut, sağlık, kültür ve turizm, enerji ve diğer kamu hizmetleri sektörlerinde yoğunlaşmaktadır” diye konuştu.

 

Yatırımların sektör bazındaki dağılımları hakkında da bilgi veren Vali Balkanlıoğlu, şunları kaydetti:

 

Ulaştırma sektöründe; tamamlanan 11, İhale aşamasında 1, proje aşamasında 1, sözleşme aşamasında 1, devam eden 27 adet ve çeşitli sebeplerle başlanamayan 3 proje olmak üzere toplamda 44 adet proje bulunmaktadır. Bu projelerin toplam bedeli 2 Milyar 749 Milyon TL olup, toplam 1 Milyar 722 Milyon TL harcama yapılarak % 62,64 oranında nakdi gerçekleşme sağlanmıştır.

 

Eğitim sektöründe; tamamlanan 8, devam eden 23, etüt, proje ve sözleşme aşamasında adet ve çeşitli sebepler ile başlanamayan adet proje olmak üzere toplamda 39 adet proje bulunmaktadır. Bu projelerin toplam bedeli 274 Milyon TL’dir. Toplamda 118 Milyon TL harcama gerçekleştirilerek % 43,22 oranında nakdi gerçekleşme sağlanmıştır.

 

Tarım sektöründe;  tamamlanan 15, devam eden 18,  ihale ve sözleşme aşamasında 5,   çeşitli sebepler ile başlanamayan 2 adet proje olmak üzere toplamda 40 adet proje bulunmaktadır. Projelerin toplam bedeli 164 Milyon TL olup, bugüne kadar 22 Milyon   harcanarak % 13,48 oranında nakdi gerçekleşme sağlanmıştır.

 

Sağlık sektöründe; tamamlan 3, devam eden 2, proje, ihale ve sözleşme aşamasında 12, çeşitli sebeplerle başlanamayan 3 adet olmak üzere toplamda 20 adet proje bulunmaktadır. Bu projelerin toplam bedeli 135 Milyon TL olup, 128 Milyon TL harcanarak % 94,96 nakdi gerçekleşme sağlanmıştır.

Turizm sektöründe; tamamlanan 9, devam eden 6, etüt, proje ve sözleşme aşamasında ve çeşitli sebeplerle ile başlanamayan 2 adet proje olmak üzere toplamda 24 adet proje bulunmaktadır. Toplam proje bedeli 55 Milyon TL olan bu yatırımlarımıza bugüne kadar 29 Milyon TLharcanarak % 52,75 nakdi gerçekleşme sağlanmıştır.

 

Enerji sektöründe; devam eden 7, ihale, proje ve sözleşme aşamasında adet proje olmak üzere toplamda 13 adet proje bulunmaktadır.  Projelerin toplam bedeli 100 Milyon TL olup, 2015 yılı sonu itibariyle 45 Milyon TL’si harcanarak % 44,81 oranında nakdi gerçekleşme sağlanmıştır.

 

Konut sektöründe; tamamlanan 2, devam eden 12,  ihale ve proje aşamasında 4 ve çeşitli sebepler ile başlanamayan adet proje olmak üzere toplam 20 proje bulunmaktadır. Toplam proje bedeli 23 Milyon TL olan bu projelere toplamda 2 Milyon 386 bin TL’si harcanarak  % 10,34 oranında nakdi gerçekleşme sağlanmıştır.

 

İmalat sektöründe; etüt aşamasında adet proje bulunmaktadır. Toplam proje bedeli 25 Milyon TL olup, bugüne kadar yaklaşık 2,5 Milyon TLharcanmış ve  % 9,92 oranında nakdi gerçekleşme sağlanmıştır.

 

Diğer Kamu Hizmetleri sektöründe; tamamlanan 21, devam eden 48, ihale, proje, etüt ve sözleşme aşamasında 35 ve çeşitli sebepler ile başlanamayan 14 adet proje olmak üzere toplam 118 proje bulunmaktadır. Toplam proje bedeli 638 Milyon TL olan bu projelere toplamda 90 Milyon TL harcanarak % 14,06 oranında nakdi gerçekleşme sağlanmıştır.”

 

Toplantıda, ilçe belediye başkanları, ilçelerinde yürütülen proje ve yatırımların son durumları hakkında bölge müdürlerinden detaylı bilgiler de aldı.