Ordu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRÜ SAYIN UĞUR TOPARLAK 2015 YILINI DEĞERLENDİRDİ (04.01.2016)

İl Kültür ve Turizm Müdürü Uğur Toparlak, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce 2105 yılında yapılan çalışmaları değerlendirdi.

Vali İrfan Balkanlıoğlu’nun önderliğinde, kültür ve turizm alanında 2015 yılında önemli hizmetler ve çalışmalar yapıldığına dikkat çeken Uğur Toparlak, “Turizmde bölgesel iş birliği ve güç birliği kapsamında 10 ilin Kültür ve Turizm Müdürlüklerinin katıldığı daha sonra 15 ile çıkarılan çalıştaylar, İstanbul, Ordu, Trabzon, Bayburt, Artvin ve Sivas’ta gerçekleştirildi. Söz konusu çalıştaylar, tanıtımın artık tek başına yeterli olmadığını, pazarlama bakış açısının illerde oturması gerektiğini ve klasik tanıtım malzemelerinin modasının geçtiğini ortaya çıkardı. Çünkü artık insanlar, otel bulmak için Booking.com’u kullanıyor, Tripadviser’dan tavsiyelere bakıyor, yolunu bulmak için Yandex Navigasyonu tercih ediyor, beğendiği fotoğrafları Instagram’da yayınlıyor, yorumlarını Facebook’dan belirtiyor, videosunu Youtube’a yüklüyor. Acıktığı zaman yolda rastladığı ilk kişiye en iyi esnaf lokantasını sormuyor, Foursquare’e bakıyor, Zomata’dan en fazla oyu olan restoranı seçiyor, menüsünü kullanıcı yorumlarındaki tavsiyelere göre oluşturuyor, beğenmez ise hatasını kabul etmeyen garsona değil de Swarm’e yorum bırakıp müesseseyi cezalandırıyor,  beğenirse yemeğin videosunu 7 saniyede çekip Vine’da yüzbinlerce kişinin görebilmesi için upload ediyor. Hz. Mevlana’nın ‘Dünle beraber gitti cancağızım, Ne kadar söz varsa düne ait. Şimdi yeni şeyler söylemek lazım’ sözünü şiar edinerek, Google Glass’lı tanıtımların konuşulduğu, hologramlı information merkezlerine nasıl geçileceğinin planlandığı ve hatta radar sistemli iPhone ve Android uygulamaları ile turistin kendi tatilini kendisinin planlayabileceği Dijital Kent Tanıtım Sistemlerine geçildiği bir dönemde bizlerde her iki ayda bir toplandık ve Ordu, Trabzon, Bayburt, Artvin ve Sivas illerinde istişareler yaparak yol haritalarımızı belirledik. Aldığımız kararlara ve ideallerimize daha sonra DOKA, OKA, KUZKA ve ORAN Kalkınma Ajansları ile bölgemizde 8 ilin bağlı olduğu DOKAP idaresini ortak ettik.  3 TURSAB Bölge Yönetim Kurulu, TUREB temsilcilikleri, Turizm STK’ları ile bölge turizm acentelerini sırasıyla paydaş yaptık. Bu sayede de, sadece Türkiye’deki en kapsamlı il ve bölgesel destinasyon takımını toplamakla kalmadık aynı zamanda önümüzde bulunan ortak problemlere de çözüm önerileri getirdik. Bölgemizin paket tur programlarını oluşturan, yol bulmanın imkansız olduğu turizm haritaları yapma yerine, fonksiyonel haritalar ortaya koyan, turizm acenteleri için sistemler geliştiren, yurt içi ve yurtdışı yeni pazar oluşturan ve artık yavaş yavaş yerli turizm acentelerinin yeni arayışları için fikir sordukları bir yapı oluşturduk. Toplantılarda yeni stratejilerle 3 yıllık bir yol haritası belirledik ve aynı zamanda uygulamaya geçtik” dedi.

2015 yılında, Vali İrfan Balkanlıoğlu’nun belirlediği vizyon doğrultusunda tanıtım faaliyetlerine ağırlık verildiğini dile getiren Uğur Toparlak, “Ulusal gazetelerin köşe yazarları, ekonomi uzmanları ve ulusal televizyonların ekran yüzlerinin katıldığı ‘Ekonomi Gazetecileri Karadeniz Zirvesi’  ilimizde yapıldı. Bu toplantı için ilimize gelen 52 ünlü isim Televizyon ve radyo programlarında, köşe yazılarında Ordu’ya geniş bir şekilde yer verdiler. 7-11 Mayıs 2015 tarihleri arasında valimiz sayın İrfan Balkanlıoğlu'nun girişimleriyle, Ordu'nun tanıtımı amacıyla hazırlanan ‘Ordu'nun Dereleri Turizme Akıyor’ Projesi kapsamında 17 ülkeden 32 Arap gazeteciyi ilimizde ağırlayarak körfez ülkelerinde bozulmamış doğamızın tanıtımını gerçekleştirdik. 05-11 Kasım 2015 tarihleri arasında da, sayın valimizin yaptığı davet üzerine İlimize gelen Suudi Arabistan, Mısır, Irak, Lübnan, Fas, Cezayir, Tunus, Katar, Umman, Birleşik Arap Emirlikleri, Danimarka Arap Gazeteciler Birliği ile Arap ülkelerinin Türkiye temsilcilerinden oluşan toplam 86 gazeteciye 6 gün boyunca düzenlenen programlarla, tarihi, kültürel ve turistik öneme haiz yerler başta olmak üzere tüm yönleriyle tanıtmak amacıyla ağırladık. 26 farklı ülkeden gelen basın mensupları Ordu ile ilgili 3 bine yakın haber yayınladı. Bu sayede konaklama istatistiklerine baktığımız bir önce ki yıla göre önemli artışlar gerçekleştirildi. Yine tanıtım çalışmalarımız kapsamında 2015 yılında içerisinde İstanbul EMITT Uluslararası Turizm Fuarı, Van Turizm Fuarı, İzmir Travel Türkey Turizm Fuarı, İzmir Kadekon Karadeniz Sokağı Fuarı, Cidde Turizm Fuarlarına katıldık” diye konuştu.

2015 yılında turizm yatırımlarının arttığını ifade eden Uğur Toparlak, “Çambaşı Kayak Merkezinde 540 yatak kapasiteli arsalar Bakanlığımızca tahsis edilerek, yatırımcıların istifadesine sunuldu. Yine bakanlığımız tarafından 2015 yılında Çambaşı Kayak Merkezi ve belediyelerin alt yapı hizmetleri için 9 milyon 700 bin TL kaynak aktarıldı. 2015 yılı turizm çalışmalarımızın deniz turizmi alanında Ordu Merkez Akyazı Halk Plajı, Cumhuriyet Mahallesi Plajı, Ünye Uzunkum Plajı ve Fatsa Çamlık Plajı Mavi Bayrak ile ödüllendirildi. İlimizde son yıllarda yaygınlaşan Eko-Turizm çalışmaları kapsamında uzman bir heyetle Ulubey’in Güzelyurt Mahallesinin Organik Tarım ve Eko-Turizme çok elverişli bir konumda olduğu belirlendi. Konu ile ilgili projeler geliştirilmekte olup, yeni eko-turizm alanları oluşturmak için gerekli çalışmalar ve eğitimler verilmekte” şeklinde konuştu.

Kültürel alanda da 2015 yılında önemli hizmetler gerçekleştirildiğine dikkat çeken Toparlak, “Başta Altınordu ilçemiz olmak üzere hiç kütüphane olmayan 3 ilçemize ilçe halk kütüphanesi kurma çalışmaları başlattık, resmi açılışlarını 52. si kutlanacak olan Kütüphaneler haftasında gerçekleştireceğiz. Yenilenen ve moderniz edilen kütüphanelerin başında Çamaş, Korgan, Perşembe, Fatsa ilçelerimizin kütüphaneleri gelmektedir. Gazi halk kütüphanesinin 900 m2 olan kullanım alanını 1800 m2 ye çıkararak aynı anda 206 kişiye hizmet veren büyük bir okuma salonu, araştırmaların yapılacağı tarih bölümü, her türlü söyleşinin yapılacağı şark köşesi, revir ve bayan mescit oluşturuldu. Okuyanlar için bekleme alanları modern malzemelerle donatıldı. Yine halkla ilişkiler ve okuyucu rehberliğini yürütmek üzere giriş kısmında uzman kütüphanecinin hizmet vereceği mekan oluşturuldu. Kütüphanenin resim sergi salonu girişi şeffaf cam ile kaplanarak ferah bir sergi salonu haline getirildi. ‘Halk Kütüphaneleri Öğrencilere Göz Kırpıyor’ projesi kapsamında kayıtlı üye ve okuyucu sayısı bir önceki yıla göre % 300 arttı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü tarafından Ünye Kültür Merkezi inşaatı için 7 milyon 314 bin TL ödenek aktarıldı. Ordu Büyükşehir Belediye Başkanımızın himayelerinde ORTAB üzerinden hazırlayıp sunduğumuz proje ile 1 Ağustos 15 Eylül tarihleri arasında Güneydoğu İllerinden Fındık hasadı için Ordu İline gelen işçilerin hayatında hiç tiyatro izlememiş çocuklarına konaklama yapılan kamp merkezlerinde (tiyatro, orta oyunu, Hacivat- Karagöz vs.) etkinlikler düzenledik. Bu proje ile çocukların; dil, el becerileri gibi sosyalleşme sürecinde kendilerine olan özgüvenleri ve toplum içerisinde yer almada gerekecek diğer kişisel karakteristik gelişmeleri için oldukça önemli bir adım attığımızı düşünüyoruz. Türk sinemasının 100. Yıl kutlamaları çerçevesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen bakanlığımız onaylı filmleri kültür mirasımızı gelecek kuşaklara aktarmak, Türk sinemasının yerini ve rolünü güçlendirmek, ilimizin tüm ilçelerinde öğrencileri ve ilçe halkını sinema ile buluşturmayı amaçlayarak 19 ilçemizde ‘Sinema Günleri’ projesini gerçekleştirdik” dedi.

Müze Müdürlüğünün ve Devlet Tiyatroları Müdürlüğünün 2015 yılı faaliyetleri hakkında da bilgiler veren Toparlak, şunları kaydetti:

“2010 yılından bu yana devam etmekte olan Kurul Kalesi arkeolojik araştırma kazı çalışmalarımız 2015 yılında da devam etmiştir. Müzemiz emanetine 9 adet envanterlik, 22 adet etütlük eser teslim alınıp, eserlerin envanter işlemleri yapıldı. Samsun Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu kararı doğrultusunda Ünye Kefelihan’a ait röleve projesi hazırlanması için Müze Müdürlüğümüz denetiminde 1 adet temel kazısı yapıldı. Yine Müze Müdürlüğümüz denetiminde, Fatsa Kurtuluş Mahallesi Sit alanında 2 adet sondaj kazı çalışması yapıldı. Ayrıca Müze Müdürlüğümüzü yıl içerisinde 14.747 kişi ziyaretçi gezmiştir. Ordu Devlet Tiyatrosu 2015 yılında 18 oyun 54 matine ile 19.253 izleyiciyle buluştu.”