Alternate Text
Ana Sayfa | Site Ağacı | Arama

 

 
 


 


alo-191.jpg

 
cropped-cropped-cropped-logolar_Page_2-5.jpg 
BAKANIMIZ KÖŞESİ
 



KUMRU'NUN CEVİZLİ HELVASI ULUSAL ENVANTERE GİRİYOR

İlimiz Kumru İlçesi Fizme Mahallesinde cevizli helva yapımı ile tanınan Mehmet KARAVELİOĞLU 26.04.2017 tarihinde İl Kültür ve Turizm Müdürü Uğur TOPARLAK Başkanlığında görevlendirilen komisyonca evinde ziyaret edilmiş, helvanın yapım süreci izlenmiş ve kayıt altına alınmıştır.

            Temel malzemesi üzüm pekmezi, yumurta akı ve cevizden oluşan helvanın; öncelikle üzüm pekmezi uzunca bir süre (6-7 saat) kaynatılarak suyunun tamamen buharlaştırıldığı, koyu kıvam aldığında soğutulduğu, bire bir ölçekle (Kilo başına 1 yumurta, 1 kilo ceviz)  yumurta akının kar halinde çırpılarak pekmeze ilave edildiği, tekrar kaynatıldığı, en son ceviz ilave edilerek tekneye aktarıldığı, sıcakken dövülerek teknesine sıkıştırıldığı, soğumaya bırakıldığı görülen yöreye özgü helvanın İl Değerlendirme Kurulunca yapılacak ilk toplantıda görüşülmesi, akabinde somut olmayan kültürel miras unsuru olarak İl ve Ulusal envanter kaydına alınmak üzere  Bakanlığımıza sunulması kararlaştırılmıştır.

IMG-20170427-WA0003.jpg
IMG-20170427-WA0004.jpg
IMG-20170427-WA0010.jpg
IMG-20170427-WA0011.jpg


Bu site Kültür ve Turizm Bakanlığı Bilgi Sistemleri Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanmıştır.
Bu sayfa 49 kez gösterilmiştir.